ZELFHELEND VERMOGEN
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: Biblion, 2 augustus 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen’
in: De Vrije Gemeente, juni 2012
zie artikel
‘Stiekem alternatieve gezondheidszorg’
in: Onkruid, 8 mei 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen succesvol binnen GGZ’
in: Gezondheidskrant, 4 augustus 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: VVO nieuws, 1 juli 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: Volzin, 12 juni 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: Psy, 26 juni 2012
zie artikel
‘Sylvia Saakes schrijft met passie over zelfhelend vermogen’
in: De Binnenkant, september 2012
zie artikel
‘Gangmaker Tina werkt mee aan boek over zelfhelend vermogen’
in: Delta psychiatrisch centrum/blog Delta Excellente Zorg, mei 2012
zie artikel
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: Deviant, Nr. 74, september 2012
zie artikel
‘Boekbespreking’
in: Denkraam, Nr. 5, oktober 2012
zie artikel
in: Reflectie, nr. 8 (2), zomer 2011
‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’
in: Bruna.nl, augustus 2012
Reactie Rogier Hoenders in voorwoord van het boek: ‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’:
‘Dit boek van Sylvia Saakes maakt het belang van de visie, wensen en behoeften van de patiënt/cliënt nog eens goed duidelijk. Dit kan voor anderen waardevol zijn wanneer zij zich geconfronteerd zien met een ernstige psychische ziekte’.
(Rogier Hoenders, psychiater en leidinggevende Centrum Integrale Psychiatrie, Lentis, Groningen)
Reactie Femke Halsema:
Hartelijk dank voor het prachtige boek dat me via de uitgever is opgestuurd. Daar zal vele jaren werk, en even veel denktijd in zitten. Inderdaad fascineert het onderwerp me zeer, en ik vind de relatie die je legt tussen persoonlijke en grote maatschappelijke crises uitdagend en spannend. Ik zal er de komende tijd, op rustige momenten in lezen. Ik hoop dat je boek goed ontvangen wordt.
Hartelijke Groet, Femke Halsema (per mail, 13 juni 2011).
Op Bol.com over ‘Zelfhelend vermogen bij psychische klachten’ :
‘Een deskundig, informatief en bruggenbouwend boek rond de historie, ervaringen, beleid, methodes en inzichten rond de verhouding tussen de wereld van de geestelijke gezondheidszorg enerzijds en de complementaire en alternatieve methoden (CAG) anderzijds. Beide geneesmethoden bij psychische klachten (met de auteur als ervaringsdeskundige met PTSS die baat had van de inquiry-diamantbenadering van Almaas) worden via interviews en beleidsinitiatieven ervaringsgewijs belicht, alsmede biedt het modern-wetenschappelijk bewijsmateriaal van het nut van enkele CAG-methode. Centraal staat de basale methode ‘zelfhelend vermogen n/u’, waarin je onder andere via het ‘innerlijk kompas’ leert om precies te voelen wat voor jou een kloppende CAG-methode is. Aan bod komen ovendien een korte geschiedenis vn de psychiatrie, terminologie en wetgeving op CAG-gebied, de Integrale Psyciatrie en drie stromingen et een cliëntenperspectief. Praktisch zijn de adviezen hoe het zelfhelend vermogen kan worden ontwikkeld en verdiept en welke rol de ggz hierin kan spelen.
Een must voor allen met psychiatrische ……. lachten, ggz-professionals/bestuurders als psychiaters, psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen, huisartsen en alle CAG’es. Met noten en literatuuropgave’.
J. Hodenius.
Pluspunten: Overzichtelijk, heldere boodschap, volledig, praktisch toepasbaar.
Dit boek geeft inzicht in welke alternatieve methoden mensen hebben geholpen bij hu psychische klachten en waarom. Sylvia laat in haar boek zien hoe je met alternatieve methoden meer de regie naar jezelf kunt trekken en hoe je op die manier het ‘zelfhelend vermogen’ kunt ontwikkelen en verdiepen. Ze laat ook zien dat de formele geestelijke gezondheidszorg ook al sommige van deze alternatieve methode aan cliënten aanbiedt!
Wat mij opviel in dit boek zijn de bijlagen. Daaruit blijkt dat Sylvia Saakes een uitgebreid onderzoek naar dit onderwerp heeft gedaan. Zij heeft een kleine honderd boeken en websites over dit onderwerp bestudeerd, waarnaar ze in de bijlagen verwijst. Het resultaat van haar onderzoek baseert zij, naast deze genoemde boeken en website, op interviews met patiënten zelf, en met GGZ professionals, en op har eigen ervaringen, onder meer ook als voorzitter van een werkgroep van het Basisberaad Rijnmond. Sylvia Saakes laat goed zien dat je in de alternatieve wereld kunt verdwalen in een doolhof van de vele methoden die worden aangeboden, om je daarna meteen bij de hand te nemen hoe je hierin je weg kunt vinden, en wat hierin inspirerende methoden zijn voor cliënten, en waarom.
Als totaal overzicht is dit boek ook een goed naslagwerk voor medewerkers in de gezondheidszorg omdat zij vaak alleen op de hoogte zijn van wat er al aan alternatieve methoden in hun eigen werk aan cliënten wordt aangeboden en ook niet altijd veel kennis hebben van het alternatieve circuit. He laat patiënten zowel als medewerkers een totaal overzicht zien van wat er allemaal ‘te koop’ is in de alternatieve gezondheidszorg en welke methoden goede resultaten geven juist bij psychische klachten. Een aanrader dus voor zowel GGZ professionals als voor een ieder die zijn weg naar gezondheid in eigen hand wil nemen.
‘Wat weet je machtig mooi te schrijven en heldere woorden te gebruiken voor ‘ongrijpbare’ zaken.
Rianne Knippels.