ERVARINGEN VAN DEELNEMERS?

Hieronder vind je enkele reacties uit de evaluaties van mensen die een cursus, workshop of een individuele sessie deden.

Cursussen

Cursus: ‘Crisis: Noodlot of uitdaging? (DJOJ, Rotterdam)
‘Ik vond het een heel inspirerende en verhelderende cursus. Alles is doorleefd en dat geeft de diepgang aan de cursus. Je leeft het goed voor: open, onvoorwaardelijke aandacht voor iedereen en toch goed bij jezelf blijven’.
‘Heel erg bedankt voor de inspirerende en motiverende wijze waarop je onze cursus hebt geleid. Het heeft voor mij een enorme ommekeer betekend. Ik ben er nog lang niet maar je hebt me de weg gewezen en geduld geleerd’.
‘Ik zou deze cursus zeker aan anderen aanraden. Het geeft de rust om jezelf een spiegel voor te houden. Tevens is deze cursus geschikt om rust in je werk te vinden’.
‘Respectvol, aandacht voor een ieder, geduldig. Kennis van zaken. Ze weet waar ze het over heeft. Goede didactiek, zeer sympathiek’.
‘De groepsleidster is bezield en heeft kennis van zaken. Die kennis is invoelbaar en gaat leven omdat ze ook nog ervaringsdeskundige is. Niet onbelangrijk bij een onderwerp als dit’.
‘Ik vond de groepsleidster heel goed. Zorgde voor goede, veilige sfeer, weet veel, zowel theoretisch als praktisch’.

Cursus: Mindfulness en zelfhelend vermogen (Fysiotherapiepraktijk Schiedam-Noord)
‘Zeer goed, gevarieerd, interessant. Helder en duidelijk. Geen gebruik van moeilijke termen wat het begrijpelijk maakte’.
‘Wat ik goed vond aan de cursus is dat er bij mij een bewustwording op gang is gekomen naar aanleiding van de bijeenkomsten en de huiswerkoefeningen’.
’Ik heb zeker door de inhoud van de bijeenkomsten weer meer inzicht gekregen hoe ik zelf mee kan werken aan de ontwikkeling van meer zelfhelend vermogen’.
‘Rustig, op gemakstellend, aandachtig’.
‘Door dichter bij mezelf te blijven en te voelen en te luisteren naar mijn innerlijk, en er aan toe te durven geven, viel er een last van me af’.
‘Diep respect voor de wijze waarop ze iedereen de ruimte geeft’.
‘Ik heb zeker iets aan de cursus gehad. Het vermogen om naar jezelf te kijken en milder te worden. Ik denk dat we allemaal wat milder zijn geworden voor onszelf’.
‘Ik ben me er nu meer bewust van als ik iets voel opkomen. En dan voel ik het nu ook echt’.
‘Door je eigen ervaringen, breng je het heel goed over wat je door wilt geven. Omdat het voor mij allemaal nieuw was en lange tijd nodig had, kon ik veel uit jouw lichaamstaal halen’.
‘De manier waarop je de cursus geeft is bijzonder. Je straalt dan iets uit en je ‘geniet’ van het geven van deze cursus. Dank.’
‘Zeer positief betrokken bij iedereen en toch een bepaalde reserve’.
‘Een 9 geef ik je. Waarom? Omdat je laat zien hoe je met emoties om kan gaan’.

Cursus: De logica van onrust (Fysiotherapiepraktijk Schiedam-Noord)
‘Ik had me meditatie altijd anders voorgesteld dan dat ik nu geleerd heb dat het kan zijn. Ik begrijp nu meer van onrust en waar het door veroorzaakt wordt en hoe je tot rust kan komen en je emoties kan reguleren’.
‘Ze weet veel van mindfulness en meditatie. Springt goed in op de situatie. Is terzake kundig, geeft iedereen persoonlijke aandacht’.
‘Je hebt veel kennis en ervaring. Daarnaast neem je voor iedereen de tijd en daardoor krijg je het gevoel dat je gehoord wordt’.
‘De inhoud van de cursus is structureel opgebouwd. De kennis is groot’.
‘Ik vind de afwisseling van theorie en oefeningen prettig’.
‘Kan meditatie nu goed toepassen en heb inzicht gekregen. Het inzicht in patronen en schaduwkanten is meer geworden, dus ook in mijn persoonlijkheid’.
‘Sylvia werkt met veel voorbeelden uit haar eigen ervaring. Dat doet ze intens. Ze brengt de cursus heel liefdevol en met veel aandacht naar de groep en de individuen’.

Trauma Basistraining (i.s.m. stichting BWPD)
‘De training was erg leerzaam’. ‘De trainer is prima’.
‘Heel goed. Ze weet waar ze het over heeft en ze neemt genoeg tijd voor iedere participant’.
‘Ik vind de oefeningen doen leerzaam. zij is geschikt voor ons. Zij weet wat we nodig hebben’.
‘Geweldig, deskundig’.
‘Een 10!’.
‘De inhoud voor een zo korte tijd was heel goed’
‘Ik heb hier alles gekregen, vooral rust, vrede’.

Langere termijn effect van Trauma Basistraining (i.s.m. St. BWPD)
(evaluatie na half jaar)
‘Voordat ik de training ‘trauma’ volgde wist ik niet het verschil tussen stress en trauma. ik kon de symptomen van trauma niet herkennen,.Tijdens de training heb ik heel veel geleerd, ook over mezelf, zodat ik andere mensen kan helpen met de herkenning van de symptomen’.
‘Ik heb helemaal mijjn bedrag veranderd na de cursus. Heb nu beter begrip voor het gedrag van mijn kinderen, maar ook begrijp ik beter het gedrag van mijn vrouw. Ik kan de stress en emoties controleren’.
‘Goed dat ik nu weet waar ik hulp kan vinden als ik geconfronteerd word met een traumatiserende situatie.
‘Het was een geweldig moment om iets van trauma’s te leren kennen. Ik heb gemerkt dat de kenmerken van trama’s overeenstemmen met de reacties van zo veel Burundese mensen, ook zij die niet langdurig te maken hebben gehad met de oorlog’.
‘De training heeft mij geholpen om reacties van andere mensen te begrijpen’.
‘Ik begrijp meer hoe mensen problemen kunnen hebben omdat niemand hen begrijpt’.
‘Thuis, op het werk en in mijn vriendenkring let ik altijd op de reacties van mensen. Nu neem ik meer tijd voor mezelf om dingen te verwerken bij conflicten, drukte, enzovoorts. Ik accepteer nu de situaties zoals die zich voordoen en dit heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in de werkelijkheid’.

Workshops

Workshop ‘Weten, weten en weten…?’ (Hogeschool Rotterdam)
‘Prettige toelichting, prettige sfeer, zorgvuldige aandacht voor ieders inbreng en emoties. De vele, vele kanten en aspecten van luisteren. En, de helende kracht van luisteren. Jammer dat het zo’n korte workshop was’.
‘Duidelijk, interactief. Veel respect en openheid. Mevrouw Saakes creëert een rustige omgeving en legt geen druk of oordeel op de deelnemers’.
‘Prettige benadering, kennis en visie. Ook prettig dat visie niet werd doorgedrukt, ruimte voor eigen beleving’.
‘Je wordt erg bewust gemaakt van het ‘in gesprek zijn’ met iemand. Dit vond ik erg goed. hoe meerbewust je je bewust bent van jezelf en je eigen handelen, hoe sterker je staat’.
‘Interessant, boeiend’.

Workshop over trauma’s. (Workshop voor Edukans)
‘Informatief: mooie handvaten om een trauma te herkennen en er iets van te begrijpen’.
‘Bezield, doorleefd’.
‘In korte tijd heel veel inzicht in het thema, ook door manier van uitleggen. Merkbaar eigen beleving: dat helpt!’.
‘Een duidelijke en met name praktische uiteenzetting’.
‘Duidelijk, helder verhaal. Theorie ontwikkeld vanuit eigen ervaring spreekt meer dan vanuit andermans boeken’.
‘Het was duidelijk, kort en krachtig’.
‘Bevlogen, vanuit eigen beleving en ervaring pakkende voorbeelden. Veel kennis en veel info in korte tijd’.
‘Deskundig’.

Persoonlijke sessies

EVALUATIES PERSOONLIJKE SESSIES

(Vertaling uit het Engels)

‘Er is iets magisch in het werk van Sylvia. Ik ben oneindig dankbaar dat ik Sylvia heb ontmoet en dat ik altijd op haar kan terugvallen als er zich in mijn turbulente en onverwachte leven situaties voordoen die op een diep niveau mijn angsten en onzekerheden omhoog halen. Ik noem het dan ook een ‘onderhoudsprogramma’ dat ik bij haar heb. Sylvia heeft me geholpen om mijn huwelijk te redden. Ze deed dit niet door in te zetten op het redden van mijn relatie. Ze deed het door me te leren mijn aandacht op mijzelf te richten. Soms leek het of ze dat wat nog over was van mijn huwelijk inderdaad aan het vernietigen was. Ik kwam in een diepe rust terecht als ik eraan dacht om alleen verder te gaan. Ze hielp me echter begrijpen dat die innerlijke rust hetgeen is waar ik naar kan streven ongeacht of ik in een relatie ben of niet. Hierdoor heeft ze me geholpen om het kaartenhuis af te breken dat ik had opgebouwd, alsof mijn huwelijk een kasteel was waarin ik een vleugel had betrokken waarin ik al vele jaren alleen resideerde. Ik kon weer contact maken met mezelf en was in staat om een relatie op te bouwen met mijn man die sterker en mooie was dan daarvoor.

Inmiddels ben ik drie jaar verder en hanteer ik nog steeds de wijsheden en handvatten die ze me heeft geleerd te gebruiken. Ik ben nog gelukkig getrouwd, dankzij Sylvia die me hielp om mezelf weer te vinden. Onverwacht bleek dit proces ook in andere sferen van mijn leven effect te hebben. Het bleek dat mijn leven niet in stukjes was verdeeld in familie, huwelijk en de rest. Veel van de issues die ik had, bleken uit mijn oorlogsverleden af te stammen en de stress van het moeten overleven als een jonge asielzoekster. Issues zoals gedwongen verhuizing, identiteitscrisis, rouwen om het verlies van mijn broer – Sylvia heeft me geholpen om erkenning te geven aan die gevoelens en de behoeften te zien die aandacht nodig hadden, zodat ik weer heel kon worden.’ Maja Č. (Bosnian, 2015)

‘Ik had geluk dat ik over Sylvia hoorde via een goede vriendin van me. Ik sta voor de grootste beslissing van mijn leven en ik wilde een goede therapeut die in staat zou zijn me beter te doen voelen. Ik wilde van de donkere zijde en de hopeloosheid waarin ik verkeerde naar een betere mentale staat. Het is belangrijk dat ik mijn verdriet, angst, boosheid en frustratie omzet in geluk, rust en vertrouwen in de toekomst. Sylvia was de juiste persoon voor me. Ze is slim, aardig, zacht en ze is in staat om zonder enige moeite empathie voor me te hebben. Ze begrijpt al mijn gevoelens en angsten en ze leidt me naar een beter begrip van mezelf, van mijn eigen gedachten en gevoelens, zodat ik zelf de juiste keuzes kan maken en een meer gezonde emotionele staat kan vinden. Ze geeft me hoop. Ik kan Sylvia niet genoeg aanbevelen.’ ZSR (2015).

STEL GRATIS EEN VRAAG!

Heb je een (serieuze) vraag over iets in je leven? Stel ‘m hier. Mogelijk beantwoord ik die – anoniem als je wilt – op mijn blog.