OORSUIZEN? (TINNITUS) – GELUIDSGEVOELIG? (HYPERACUSIS)

Oorsuizen (tinnitus) en geluidsgevoeligheid (hyperacusis) kan veel in je leven teweegbrengen. Het ontneemt je de slaap en rust, je kunt je erdoor achtervolgd voelen, waardoor je je moeilijk kunt ontspannen of minder geduld hebt, wat invloed kan hebben op de manier waarop je op de buitenwereld reageert: op je werk, op mensen die je dierbaar zijn, op het kunnen genieten van hobby’s en van vakantie… Kortom, het kan je leven op vele manieren beïnvloeden, bemoeilijken, zo niet ontwrichten.

“Je moet ermee leren omgaan, het accepteren” is de weinig hoopgevende boodschap waarmee velen na medisch onderzoek de deur achter zich dichttrekken en op straat staan. Ook mij overkwam dat. Ik had daar sterke reacties op, zoals ik ook zie bij vele anderen. Je kunt erop reageren met verzet en boosheid. Je kunt je terugtrekken van alles en iedereen. Of in een situatie terecht komen waarin je niet meer weet wat te doen en onmacht, radeloosheid, machteloosheid overheerst.

Het zijn reacties die heel begrijpelijk zijn… tot we ons bewust worden van die reacties zélf. Als we die gaan zien en herkennen, dan blijkt meer mogelijk… Oorsuizen kan in de meeste gevallen door bewustzijnsoefeningen goed worden teruggebracht tot een aanvaardbare situatie. Soms kan het zelf daardoor minder worden of helemaal verdwijnen. Mijn persoonlijke situatie is hiervan een voorbeeld.

Het proces begrijpen

Oorsuizen en geluidsgevoeligheid kan zulke heftige gevoelens in ons oproepen, dat er zaken in ons naar boven komen die we niet eerder kenden van onszelf. Het kan ons langzamerhand doen afglijden naar depressieve gevoelens en uitzichtloosheid. Het kan ons doen terugtrekken, of juist het tegendeel bewerkstelligen, dat we gauw overreageren. Het kan ons begrip, van wie we denken te zijn, zelfs volledig doorbreken. Daardoor raken we niet alleen van slag door de tinnitus zelf, maar schrikken we ook van onszelf. Met vaak oordeel en schaamte over onszelf en ook daardoor niet meer weten wat te doen. We komen dan terecht in een vicieuze cirkel.

Tot we het proces leren begrijpen waar deze reacties en gevoelens vandaan komen. De logica van dit proces leren doorzien. Dan krijgen we inzicht en meer grip op onze reacties. Dit gaat een stap verder dan ‘ermee leren omgaan’. Het is een meer diepgaand proces van inzicht in onszelf. Dan kan het oorsuizen een stap zijn naar een bewustwordingsproces dat ons verder in het leven brengt dan wie we waren voor het ons overkwam. Met verrassende mogelijkheden en nieuwe inspiratie.

Om een indruk te krijgen van waar dit inzicht en dit proces je kan brengen, lees mijn boeken: ‘De logica van een crisis’ en/of ‘Zelfhelend Vermogen bij psychische klachten’’. Voor een indruk: lees de recensies en reacties van lezers erover bij de boeken onderaan de Homepage.

Mijn persoonlijke leerproces

Het oorsuizen heeft mij veel geleerd over mezelf en mijn leven. Mijn oorsuizen bestond uit een heel scherp indringend zeer onregelmatig geluid. Het leken morse-signalen, die zeer heftig en onrustig waren, aan beide oren, dag en nacht. Door met aandachtsmethoden te experimenteren die ik al langer gaf, merkte ik welke methode me wanneer hielp en dat er verandering optrad. Uiteindelijk werd het oorsuizen heel zacht en verdween zelfs geheel overdag. Later ook ’s nachts. Nu merk ik nog heel af en toe het oorsuizen op, alleen nog ’s nachts. Dan is het beperkt tot een licht geluid aan een oor, soms nog onrustig, maar als ik erop afstem wordt het een zacht stabiel geluid. Ik ervaar het nooit meer als probleem. Het is hooguit nu een signaal geworden om op een nog meer ontspannen en vanzelfsprekende manier in het leven te staan.

Cursussen, individuele sessies

In dit proces, dat ik niet alleen zelf in vele toonaarden heb doorstaan, doch waarin ik inmiddels ook velen heb mogen ondersteunen, sta ik u graag bij. Ik bied een scala aan oefeningen aan waardoor u zelf kunt experimenteren wat bij u werkt. Aanmelding, twijfels, vragen? Ik hoor graag van je!